Schematherapiecocon Marieke van Meeteren

na 25 jaar werkzaam zijn als klinisch psycholoog, psychotherapeut is deze nieuwe loot ontsprongen.
Door steeds weer over schematherapie theorie, methodiek te leren en door de toepassing te ervaren maakte ik een groei door in mijn werk en leven. 
Hieruit ontstond de schematherapiecocon.

marieke van meeteren psychologe en therapeute schematherapie opleidingen

Als psychotherapeut werkte ik in teams, in diagnostiek en behandeling voor volwassenen met allerlei psychische klachten én vaak patronen. Graag werk ik in mijn vrijgevestigde praktijk vanuit het motto: doen wat werkt en handelen op geleide van succes. De

Schematherapiecocon:
om je te ontwikkelen, te groeien in verbinden, in de therapierelatie te focussen op vervullen van de 5 emotionele basisbehoeften, welkom!

Schematherapiecocon:
om je te ontwikkelen

 

schematherapiecocon vormt in doen wat werkt een rijke aanvulling. Ik heb gemerkt dat het verdiepen en verbreden van schematherapie kennis en van daaruit verbinden met collega’s en cliënten voor mij een bron is van werkplezier, ruimte en groeimogelijkheden.

Mijn werkachtergrond:
In mijn werkende jaren deed ik veel ervaring op in behandeling van psychotrauma, persoonlijkheidsstoornissen, ggz en psychosomatiek az. Alle vroege emotieregulatieproblematiek, schadelijke overlevings-patronen en valkuilen in interactie met anderen hebben mijn interesse.

Dagelijks word je geraakt en gegrepen om het te zien, het uit te vogelen, om het te voelen en erbij te blijven. Het blijft een kunst om te ontwarren wat complex werd, wat iemand ging inzetten om niet meer gekwetst te worden in relaties. Om te achterhalen welke zelfondermijnende patronen maakten dat iemand hopeloos ingewikkeld verstrikt raakte in zichzelf. Er zijn ook zoveel uitdrukkingen die terugvoeren naar patronen van te vaak en te veel overleven. Het boeit dan steeds opnieuw hoe iemand zichzelf verloor, hoe iemand verdoofde. Wat maakte dat iemand verstilde of in zijn groei verlamd raakte. Wat is de bron van oorsprong waardoor iemand zichzelf ging ontlopen, verstoppen. Wat maakt dat iemand tegen zichzelf is gaan vechten of zo worstelt met zichzelf.

Tijdens therapie komen óók cliënt én therapeut soms in valkuilen vast te zitten. 

De schematherapietaal, methodiek, bejegening en speelsheid biedt een haast onuitputtelijke bron van methodieken om ook dan erbij te blijven, ermee om te gaan en ook om daar weer uit te komen.
Het schematherapiemodel maakt het ‘lichter’ om in de therapie warme aandacht te geven, het ontschuldigt, het maakt ‘ruimte om te zien wat nodig is’, ‘geduldiger’.Het reikt de schematherapeut steeds weer handvatten om cliënten in het nu te keren naar:  zie het (herkennen), snap het (inzicht), voel het (wennen aan een nieuw gevoel), doe het (heel veel bewust focussen, oefenen, doen) én koester het (onderhouden, bewust jezelf niet opnieuw de rug toekeren, verwaarlozen of laten zitten)

Wat ik in ervaring met schematherapie aan den lijve leerde maakt me enthousiast en stimuleert me om die ervaringen over te dragen en dit gedachtengoed, de methodiek verder te verspreiden en te delen. Hier ruimte aangevend zette ik de schematherapiecocon op om met veel collega’s samen te werken in nascholing, cursussen, leertherapie en supervisie over schematherapie. 

Neem contact op

6 + 13 =